Кампања од јавен интерес за застапување и лобирање | Онлајн ресурси
istekuva-vremeto-za-spas-na-rekite-intro

Истекува времето за спас на реките

Стории

Македонските реки се под постојан притисок од комунални и индустриски води, цврт отпад и други хемиски супстанци кои тешко се разградуваат и се таложат во водниот свет. Интензивното градење на малите хидроелектрани, пак, целосно го уништуваат животот и течението на реките. Инспекторатот за животна средина врши контрола на загадувањето со само еден инспектор, а некои од хидролошките станици на УХМР за контрола на водостојот и квалитетот на реките воопшто не работат. И покрај тоа, од Министерството за животна средина уверуваат дека концентрацијата на опасните и штетни материи во реките се во пропишаните граници.

ТВ верзија
Албанска верзија

Документарниот филм „Истекува времето за спас на реките“ го изработи Институтот за комуникациски студии.

 

Сторијата е оригинално објавена на „Дома“

Оригинално објавена на:

Дома

Датум

2 мај 2019