Кампања од јавен интерес за застапување и лобирање | Онлајн ресурси

Модната индустрија меѓу најголемите загадувачи

Модната индустрија е една од најголемите загадувачи. Одговорна е за дури десет отсто од емисиите на јаглерод диоксид во светот, што е за пет пати повеќе од загадувањето од авиоиндустрија. Текстилни фабрики произведуваат илјадници тони отпад и отпадни води. Може ли да се направи уникатно модно парче од материјали кои веќе биле искористени, рециклирани или кои не ја загадуваат животната средина? Гледајте во “Разбистри сè”.

Сподели