Кампања од јавен интерес за застапување и лобирање | Онлајн ресурси
bakterijata-esherihija-koli-najdena-vo-polovina-od-primerocite-od-ispitanata-voda-featured

Бактеријата ешeрихија коли најдена во половина од примероците од неисправната вода за пиење, докторите алармираат за последици по здравјето

Стории

Речиси третина од 960 примероци вода кои биле испитувани за бактериолошка анализа од Центарот за јавно здравје, не одговарале на пропишаните нормативи. Над 15 отсто, пак, од земените 939 примероци вода за пиење, биле неисправни.

Извештајот на Центарот за јавно здравје – Скопје за 2020 година детектира бројни пропусти во сегментот на квалитетот на водата за пиење. Од извештајот може да се види дека бактеријата ешерихија коли била присутна во речиси половина (46,5 отсто) од испитаните примероци кои биле неисправни, колиформни бактерии кај 37,7 отсто, а бактеријата протеус спп., кај 21,6 отсто од примероците.

Висок процент на бактериолошки неисправни примероци се најдени кај примероците земени во населените места кои се снабдуваат со вода за пиење од други видови водоснабдителни објекти – чешми, бунари, извори и др.

„Болестите што се пренесуваат преку вода се одговорни за многу различни видови заболувања вклучувајќи ги и респираторните, невролошки заболувања, кожни проблеми, гастроинтестинални заболувања и инфекции на крвотокот. Луѓето се заразени од микроби пренесени од вода не само кога пијат вода, туку и кога вдишуваат загадени капки вода или кога им влегува загадена вода во ушите или носот“, објаснува д-р Марија Михајлова, специјалист по семејна медицина – „Семед“.

 

Прочитајте ја целата сторија на А1он.мк, каде е оригинално објавена.

Оригинално објавена на:

А1он.мк

Датум

4 февруари 2021