Кампања од јавен интерес за застапување и лобирање | Онлајн ресурси

Стории

Немаат вода токму кога треба да наводнуваат

Околу 200 жители во полошкото село Тумчевиште, близу Гостивар, живеат главно од земјоделство и одгледување добиток и живина. Иако велат дека имаат пристоен живот, се соочуваат со предизвици, а еден од најголемите им е да обезбедат вода, како за наводнување, така и за пиење.

Мавровчани реагираат: Доста ни е без вода и затрупани со дивоградби, ќе протестираме!

„Повеќе не можеме да издржиме, со протести и блокади ќе ја бараме правдата“. Со овие зборови група граѓани, кои се претставија како дел од иницијативниот одбор на здружение на жители на селата и сопствениците на викенд-куќите што се наоѓаат покрај Мавровското Езеро, ја пречекаа екипата на „Слободен печат“ викендов во Маврово.

Галовеј за МИА: Земјите на КОП26 треба да покажат што ќе сторат за климатските промени, досега ветувањата не се исполнети

Државите во светот на претстојниот КОП26 закажан за ноември треба да покажат што ќе испорачаат во однос на климатските промени од тоа што беше договорено во Париз. На следниот КОП не се цели кон постигнување нов договор, туку се очекува презентација на тоа што секоја земја во светот ќе стори за заштита на животната средина.

Со судни маки ги наводнувале лозјата

Честите дефекти на дотраените системи за наводнување и нерационалното управување со водните ресурси годинава драстично ги намалија приносите на грозје, а лозарите трпат околу 30 проценти загуба, велат од Националната федерација на фармери.

Треба поголема достапност до вода за подобар квалитет и пласман на земјоделските производи – Живка Ѓурчиновска, земјоделка

Живка ја сретнавме во екот на берење на домати и правење на домашно доматно пире, полна со идеи и елан за работа. Разговаравме за предностите да се произведува храна во регион кој изобилува со вода, како што е Полошката котлина низ која минува Вардар, како и многу извори и мали реки кои се слеваат од Шар Планина и Сува Гора.

Колекторот во Охрид поради беспарица заглавен во 80-те години

Фрлен детски велосипед, браник од автомобил, старо ќебе, јорган, автомобилски гуми… Ова не е опис на депонија, туку „инвентар“ кој вработените во ЈП „Колекторски систем“ од Охрид речиси секојдневно го отстрануваат од цевките на колекторот за пречистување на водите на Охридското Езеро.

Земјоделците да не трошат вода повеќе од потребното – Сузана Димитриевска, производителка на органска храна

Сузана Димитриевска од овчеполското село Мустафино произведува органска храна повеќе од 15 години. Постојано го зголемува и усовршува производството, а основен ресурс за нејзината дејност е токму водата, па со неа разговаравме како соодветно да се користат и штитат водните ресурси.

Жителите на Рилево на 40 степени без капка вода, им пресушиле сите бунари и чешми, нема вода ниту за луѓето, ниту за стоката

80 годишниот Благоја Нешкоски од селото Рилево во Општина Долнени секој втор ден веќе 5 години по ред со своето магаре оди и по 2 км. надвор од селото за донесе техничка вода за полевање на бавчата и за одржување хигиенски потреби.