Кампања од јавен интерес за застапување и лобирање | Онлајн ресурси
Pretsedatelot-Pendarovski-se-prikluci-na-kampanjata-featured

Пендаровски се приклучи кон кампањата „Разбистри се“

Стории

Македонскиот претседател Стево Пендаровски денеска соопшти дека се приклучува кон кампањата за застапување и лобирање „Разбистри сѐ“ за одржливо користење и заштита на водите која ќе трае во текот на 2021 година. Тој на својот официјален фејсбук профил напиша дека се залага за бистро, чисто и јасно за незагадена природа, чиста вода за пиење и јасна поделба на надлежностите и преземање на одговорност со цел заштита на водите.

„Заедно да работиме за да придонесеме кон одржливо користење и заштита на водата и за ефикасен надзор врз искористувањето на природните ресурси, напиша Пендаровски на својот фејсбук-профил.

Претходно, организаторите на кампањата и герила, соопштија водата во Македонија не ја добива потребната заштита и не се користи рационално, а сите граѓани немаат пристап до здравствено исправна вода за пиење и санитарни услови.

„Одговорните институции немаат капацитет и опрема за спроведување на Законот за води и не се одвојуваат доволно пари од државниот буџет. Континуираното експлоатирање и уништување на водните ресурси се должи и на нискиот степен на казнивост на загадувачите“, велат организаторите на кампањата.

Покрај претседателот Пендаровски кон гелира акциите се приклучуваат голем број граѓански активисти, новинари, професори, невладини организации и медиуми, кои ја поддржаа кампањата „Разбистри сѐ“, кои објавуват апели за порационално користење на водата, спречување на загадувањето на реките, сузбивање на коруптивните практики при управувањето со природните ресурси, како и за поголема ефикасност на инспекциските органи. Кампањата за застапување и лобирање „Разбистри сѐ“ која ќе трае во текот на 2021 година, ќе се фокусира токму на овие проблеми и нејзината цел е да го зголеми влијанието за носење или промени на јавните политики. Кампањата се реализира како дел од проектот „Поврзи ги точките: подобрени политики преку граѓанско учество“, кој е финансиран од Британската амбасада во Скопје.

Веста е оригинално објавена на Радио Слободна Европа.

Оригинално објавена на:

Радио Слободна Европа

Датум

26 декември 2020