Кампања од јавен интерес за застапување и лобирање | Онлајн ресурси
prespanskoto-ezero-na-chekor-od-sudbinata-na-dojranskoto-featured

Преспанското Езеро на чекор од судбината на Дојранското Езеро

Стории

Заштитено подрачје од УНЕСКО, споменик на природата и едно од десетте најзначајни водни живеалишта во медитеранот и светот – тоа е нашето Преспанско Езеро, кому изминатото лето му се случи еколошка катастрофа. Езерото кое припаѓа на три држави со три стопани, во периодот јули – август 2020 година го имаше најголемото досегашно опаѓање на нивото на езерото. Нивото на водата се намали за девет метри, а на места изнесува минус 250 до 260 сантиметри во висина, под нормалното ниво на водостојот, додека крајбрежната линија е повлечена за 3,5 километри. Тажна глетка.

Повлекувањето на водата не е од денеска, ниту од вчера. Првиот аларм е кренат уште во 2019 година, кога почнува намалувањето на нивото на водата на езерото. Што е направено за една година, колку што на очиглед на сите водата ја снемува? Направен е акциски план, формирано Управувачко тело на Преспа парк и прекуграничко управување со води. Македонската влада издвои 80 милиони денари за краткорочните активности за чистење на површините на езерото каде што е водата повлечена, посебно во делот кај некои од плажите. Општина Ресен е назначена за субјект за управување со природните вредности на езерото. Формирана е група на експерти, која треба да се сретне со своите колеги од соседните Грција и Албанија, кои исто така имаат дел од езерото. Целта е да се вкрстат податоците од трите земји и заеднички да се работи на спас на езерото. Групите се’ уште се немаат сретнато. Во меѓувреме природата ја спаси природата.

Прочитај повеќе на ММС.мк.

Датум

27 јануари 2021